Fashion Transformation Talks: framtiden börjar nu

Skor byggda av koldioxid, läderlika material från bakterier från te, kläder som producerar energi med solceller och 3D-printers. Visst låter det fantastiskt? Det stavas innovation.

INNOVATION

Det fokuserades mycket kring innovation på Fashion Transformation Talks i lördags i Stockholm. Eventet som anordnades av H&M, ELLE och Association of Swedish Fashion Brands (ASFB) bjöd in talare som gav en bred bild av hållbart mode. Det var chefer på hållbarhetssektionen på H&M och Åhléns, Babba Canales (som är med på Forbes 30 under 30-lista), en representant från SIDA och Michael Arnör (grundare av Sellpy) för att nämna några…

 

SAKTA NER ELLER HANDLA SMARTARE?

”Ni alla talar om innovation och att hitta nya lösningar så att kunden ska kunna handla smartare, men ni driver ju bara på konsumtionen. Ingen av er pratar om att vi måste sakta ner. Varför det?”

När en man, som jag tyvärr inte hann prata med men som jag antar är inom branschen, ställde den här frågan i slutskedet av dagen blev det många icke-svar. Och det är någonting jag tyvärr tyckte det blev från stund till stund.

Det är svårt att balansera på gränsen där man å ena sidan vill uppmuntra allt som faktiskt görs och alla försök till att göra mer, men å andra sidan inte tappa sin konstruktiva och kritiska blick för att inte vara naiv.

Jag ger det ett försök och frågar Marita från H&M’s hållbarhetssektion om varför H&M fortfarande använder så mycket polyester, när hennes egna ord varit att det inte kan återvinnas/återanvändas på ett bra sätt.

”Om det inte hade varit polyester i den här *håller ut sin tunna svarta inomhuskappa*, utan det ex. hade varit bomull, så hade den inte haft samma fall… och då hade jag nog inte köpt den faktiskt.”

Jag började fundera: Det finns ju alltid en anledning till varför folk gör som de gör och det gäller ju att förstå vad den är om man ska kunna förändra det. Till och med avdelningschefen inom hållbarhetssektionen på H&M, som arbetar med hållbarhet varje dag, köper alltså polyesterkläder. Det är ju inte så konstigt att alla ”vanliga” människor också gör det då.

Hon fortsätter med att säga att man måste söka efter andra material som har liknande egenskaper som polyester – och att man först då kan sluta använda det. Innovation alltså.

* * *
Vad tror ni? Kan vi inte göra nånting sålänge, tills någon smart människa har kommit på något material som är lika användbart som det där polyestret? T.ex. kan vi ju satsa 100%...

* * *

EN HÅLLBAR MODEFRAMTID NU

Man skulle kunna sammanfatta dagen med spirande hopp och positivitet om att framtiden bara blir ljusare. Vi har många fantastiska innovatörer där ute som kommer underlätta för en mer hållbar modeframtid. Samtidigt kan du och jag, som konsumenter, inte göra så mycket åt innovationen utan har den största inverkan i det som är just nu. Nuet. Vi kan inte vänta på att framtiden ska vara här innan vi alla börjar engagera oss i att göra världen lite bättre.

Kom ihåg!
Moderna kvinnor väljer inte mellan hållbarhet och lyx, vi tar båda

Kärlek,
Amina

Pssst... nästa vecka visar jag hur du kan bli mer hållbar utan att spendera en enda krona. Kika in då!

Välj inte mellan hållbarhet och lyx, ta båda!

Kärlek,
Amina

Gillar

Kommentarer

Fler inlägg om hållbart mode: