Sustainable Luxury by Amina - september 2016

Like a True Swede, pt. 2


Ok, blev inte riktigt som jag tänkt mig med dejtkvällen - det blev mycket bättre! Det jag hade tänkt ut som en liten dejt blev liksom fel i tiden för idag men många små grejer gjorde tillsammans att ödet förde oss till Björk, en svensk restaurang i Milano. Alltså, hur konstigt är det inte att man åker utomlands och sen går på en svensk restaurang!? Kan jag skylla på att jag ville testköra den innan jag bjöd in mina nationalistiska arbetskamrater som prompt propsar på att italiensk mat är bäst och att svensk mat kan slänga sig i väggen (typ). 
 
Björk får mycket väl godkänt av mig och jag hoppas att jag kan övertyga alla kollegor på sjukhuset att haka på en kväll för att prova la cucina svedese!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//
Ok, so the evening didn't turn out as planned - it turned out way better! What I've thought about having as a date wasn't right in timing for today, but many small things made us turn up at Björk, a Swedish restaurant in Milan. How wierd is it to go to a Swedish restaurant when you're abroad? Can I blame it on the fact that I wanted to try this before inviting my very nationalistic new friends from the hospital, who all claims that Italian food is the best and Swedish food can go...... somewhere else. 
 
Björk get's an A from me and I hope I can convince all of my collegues to join me for a dinner there to try some proper Swedish cooking.
 

The Ultimate Relationship Savior: Date Night


Sju år. Inte av olycka utan av lycka. Det är faktiskt så sju(!)kt att jag, som ändå är relativt ung fortfarande, redan varit tillsammans med min själsfrände i sju år. Snart sju och ett halvt faktiskt. Och gifta i lite över två år som de flesta av er antagligen vet eftersom det kommit upp i bloggen tidigare.
 
One time when a grease stain on the kitchen counter looked like a heart
 
 
Hur gör man då, för att få det att hålla så länge? Iofs ser jag sju år som kort tid men om man tänker på hur stor del av mitt liv det utgör så är det ganska mycket (7/25… vad är det? 3,5 typ?). Helt ärligt vet jag inte om det finns några hemliga knep. Det är som vanligt, den ”svåra” vägen som ger den mest stabila grunden (typ som att gå ner i vikt, läs här). Att prata om jobbiga saker, att erkänna sina dåliga sidor, att ha fullkomlig tilltro till att även om man berättar om sina djupaste, mörkaste tankar så kommer inte den andra personen vända på klacken och fly fältet utan älska en oavsett.
 
Men man måste ju ha kul också – och det ska vi ha idag! Idag är det nämligen sista dagen i september vilket betyder att det inte är så mycket tid kvar av just den här månaden. Jaha? Jo, såhär. Vi har bestämt att vi varannan månad ska ha date night (varför måste man säga det på engelska?). Vi har ansvaret växelvis och september är ”min” månad och eftersom att jag typ glömt bort det de första 25 dagarna och vi nu det sista haft mycket att göra så står jag här i sista minuten och ska klämma fram en dejt.
 
Jag har en idé men det finns ca 42% risk att Martin läser det här inlägget innan imorgon så jag vågar inte chansa på att berätta för er nu. Men vet ni? Det behöver inte vara så avancerat. En gång hade vi picknick på vardagsrumsgolvet, en annan gång hade vi Frankriketema och delade på tio macarons på ”Le Pain Francais” i Göteborg, åkte hem och gjorde boeuf Bourgignon och drack vin. Det räcker med en promenad (och en bulle kanske). Så det är absolut sånt som kan bli spontant eller hittas på sista dagen på månaden…
 
…one time when Martin overdid it a bit and booked a night at Grand Hotel – but you won’t see me complaining!
 
 
// Seven years. Not of bad luck but of luck. It’s actually so that I, still wuite young, have already been together with my soulmate for seven years. Soon seven and a half. And married for over two years.
 
So how do you do it, how can you maintain a relationship? Ok, I don’t really think that seven years is such a long time but if you see it in relation to how old I am it’s not too bad (7/25, what is is… something like 3,5?). Honestly, I don’t know if there are some secret tricks. It’s just like with everything else, the ”hard” way that gives the best foundation. (Just like loosing weight, see here). To talk about difficult things, to admit your not so flattering sides, to have complete faith in that even though you tell your partner about your deepest, darkest thoughts that other person will not do a 180° and run, but stay and love you no matter what.
 
But you’ve also got to have some fun – and that’s what’s happening today! Today’s the last day of September which means there’s not too much time left of this month. And you’re like; ooook? Well, it’s like this: we’ve decided that we every other month should have a date night. We alternate the responsibility for the date and September is ”my” month. So, since I’ve totally forgotten about it the first 25 days and we’ve had a lot to do the last couple of days I’m standing here last minute trying to figure out something.
 
I have an idea but it’s like 42% risk of Martin reading this post before tomorrow so I can’t tell you now. But you know what? It doesn’t have to be complicated. One time we had picknick on the livingroom floor, another time we had a ”French” day where we ate ten macarons at a café and then went home to make boeuf Bourgignon and drink wine. It’s enough just with a walk in the park (and a cinnamon bun maybe). So it’s definately possible to be spontanious or to make up a date the last day of the month…

#12. Wine School: Italy


Buona sera miei cari!
Oggi vengo parlare solo di vini italiani, ma credo ch´é meglio se parliamo in svedese, sí? Va bene!
 
(Ser ni, jag lär mig! Det betyder, eller ska i alla fall något sånär betyda något i stil med: "Godkväll mina kära! Idag kommer jag att prata om enbart italienska viner, men jag tror att det är bättre om vi pratar svenska va? Okej!)
 
Ett av vinerna vi har väntades här hemma - kanske till helgen?
 

LEKTION 12 

Italien 

Hela Italien är ett enda stort vinområde. Italien har 20 regioner och i varenda region odlar man vin. Dock är de flesta viner okända eftersom majoriteten inte kommer utanför regionen.                

Italiens vinproduktion har minskat på senare tid och man gör nu för tiden mer kvalitetsvin än s.k. ”bulkvin”. Landets totala vinproduktion är nu ca 45 miljoner hl/år. 

Några vanliga druvsorter

Blå

  • Sangiovese = 9% av arealen (vanligast!)
  • Barbera = 5%
  • Merlot = 3%
  • Montepulciano = 3%
  • Negro Amaro = 3% 

Gröna

  • Trebbiano = 8%
  • Cataratto = 7%
  • Malvasia = 3%
  • Muscat = 2%

 

Vinlagar och klassificering

  1. Vino da Tavola (bordsvin): vin utan geografisk härkomst
  2. IGT (Vino da Tavola con Indicazione Geografica Tipica): vin som kommer från ett specificerat område, snäppet finare än vino da tavola
  3. DOC (Denominazione di Origine Controllata)
  4. DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita):här ingår de finaste vinerna. I slutet av år 2015 fanns det 74 stycken. 

Antalet i de olika grupperna förändras hela tiden. Viktigt för de italienska vinerna är området och druvan (likt vingården i Bourgogne).  Man gör allt för att nå DOCG-klassificeringen då det är viktigt ur både kvalitetsaspekt och marknadsföringsargument.

 

Vinområden och dess typiska druvor

Vino d'Italia! Bildkälla här
  • Piemonte: Nebbiolo/Spanne, Barbera, Dolcetto, Moscata
  • Trentino-Alto Adige: Schiava Grossa, Vernatsch, Trollinger, Traminer
  • Veneto: Corvina, Rondinella, Moline, Garganega
  • Emilia-Romagna: Lambrusco
  • Toscana: Sangiovese, Vernaca
  • Marche: Verdicchio
  • Campania: Aglianico
  • Basilicata: Aglianico
  • Apulien: Negroamaro, Primitivo
  • Sicilien: Nero d’Avola
  • Sardinien: Cannonau

 

Speciella produktionsmetoder

  • Amarone: vinet görs på lufttorkade druvor (vilket gör att vattnet avdunstar och det blir mer socker kvar), således fås en koncentrering av musten med starkt reducerad avkastning som följd.

  • Appassimento: druvorna lufttorkas under varierande tid.
    Appassire = vissna, Russin = Uva passa

  • Governo: teknik från Toscana utvecklad för Chianti redan på 1400-talet. En del druvor får torka och tillsätts till det stora jäskaret när jäsningen börjar avstanna. Detta ger ny näring åt jästen och jäsningen tar fart igen. Förekommer i liten skala i Marche och Umbrien.

  • Ripasso: vanligaste användningen i Veneto. Vinet får jäsa en andra gång i 2-3 veckor med resterna från jäsning av Amarone. Ger mera kraft, alkohol och tanniner. Kallas ”fattigmansamarone”.


Ripasso = köra om en gång till. Namnet var tidigare varumärkesskyddat av MASI.

 

Amarone (della Valpolicella)

Amarone kommer från Veneto och görs på 40-70% Corvina. Kompletterande druvor är Rondinella och Molinara. Traditionell Amarone är botrytiserad, d.v.s. druvorna ska vara angripna av botrytis (= ädelröta). Den ska åldras på ekfat i 2-4 år och sedan på flaska i allt från sex månader till flera år.

 

(Numer används också en klon till Corvina, kallad Corvinone, för att göra Amarone. Denna ger en mustigare smak. Även druvan Oseleta kan idag vara med)

 

Chianti

 Symbolen för Chianti Classico är välkänd; en tupp. Bildkälla här

Kort historia:

  • 1984: Chianti blir DOCG
  • 1996: Chianti Classico blir en egen appellation och skild från övriga Chianti. Därmed infördes också strikta regler att det måste vara 80-100% Sangiovese i vinerna.
  • 2006: nu förbjuds gröna druvor i vinet
  • 2014: kategorin Gran Selezione skapas, vilket betyder att vinet är lagrat i minst tre år.

Nu finns det tre klasser i Chianti Classico:

  1. Gran Selezione
  2. Riserva
  3. Annata

Prosecco

Prosecco är ett mousserande vin gjort på druvan prosecco som 2009 bytte namn till Glera. Det görs 150 miljoner buteljer/år (jämfört med champagne 250 miljoner/år).

 År 2010 bestämdes att prosecco endast får göras på Glera och inom bestämda områden. Samma år blir det också DOC.

Vita viner

Glöm inte att 40% av italienska viner är vita, och också oftast mycket bra viner.

 

// EnglishThis is part 12 of my wine class based on the course I took at Gothenburgs Univeresity last year. However, I haven't had the time to translate my notes (I'm on vacay so that's why I'm a bit lazy!). If you do want me to translate it, please give me a comment ↓ and I'll seriously think about it!