Sustainable Luxury by Amina - #19. Wine School: Australia and New Zeeland

#19. Wine School: Australia and New Zeeland


Internet är tillbaka, woho! Det betyder att vi som alltid på måndagar kan lära oss ännu mer om vin. Idag bär det av till en kontinent jag inte besökt än samt dess närliggande granne där några av de bästa filmerna genom historien är inspelade... Välkomna till Australien och Nya Zeeland!

Ser ni? En sån dröm! Det här var ett riktigt gott DOCG-vin från Lazio.
 

LEKTION 19

Australien

Australien är det sjunde största vinproducerande landet i världen. Vinområderna heter: Western Australia, Nothern Territory, South Australia, Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania. Totalt utgör det hela 172.000 ha. vilket gör att de har mycket yta att odla vin på. (Fetmarkerat = viktigaste delarna)

Klimat i de olika delarna av Australien, bildkälla här 
 

Vinlagar

Nuvarande vinklassificering togs i bruk 1994, men har funnits sedan 60-talet. GI-klassificering (geografical indication( utgör beskrivning av en vinzon (region eller underregion). GIC, som bestämmer GI-klasserna, tar hänsyn till följande kriterier:

  • 95% av druvorna i vinet måste vara från angivet år
  • 85% måste utgöras av angiven druvsort
  • Man får endast ange två druvsorter (även om vinet innehåller fler druvor).

 I Australien började man med oortodoxa blandningar, ex. Cabernet Sauvignon + Syrah(/Shiraz).

Utveckling

Sedan 1998-99 har vinmarknaden ökat med 75%. I Australien är man inte rädd för att ändra sig och anpassa sig, vilket lett till den explosionsartade ökningen i vinindustrin. Det betyder också att mycket billigt vin kommer från Australien. 

Klimat

Australien är en varm och solig kontinent där det ibland t.o.m. blir för varmt. Kräver konstbevattning. De bästa distrikten ligger i 10% av landet där det är svalare (sydöstra delarna), längs kusten och längs flodbankar, på höga nivåer, och längst i sydväst.

Druvor

I princip finns här alla världens vanliga druvor.

Röda

  • Shiraz (Syrah)
  • Cabernet sauvignon
  • Merlot
  • Pinot noir
  • Grenache
  • Petit verdot

 

Gröna:

  • Chardonnay
  • Sauv. Bl
  • Semillon
  • Riesling
  • Pinot gris
  • Muscat gordo
  • Colombard

 ...och det finns fler… Det är svårt idag att säga var vinet kommer ifrån för druvorna finns överallt! Det är t.o.m. svårt att säga vilken druva det är eftersom man har olika skördetider o.s.v.

Produktion

I Australien är det moderna metoder som gäller: odlade jäststammar, temperaturkontroll, rostfria tankar. Det är alltså inte så mycket tradition. Det är ett nytt vinland och det blir vin därefter.

En ”tråkighet” om man jämför med andra områden är att det är ett antal stora koncerner som styr allt:

  1. Constellations brands: Hardy’s, Barossa Valley Estates
  2. Foster: Penfolds, Lindeman
  3. Casella Wines: största familjeädga producenten, 10% av produktionen, 15% av export
  4. Australian Vintage:
  5. Pernod Ricard: Jacobs Creek 

Detta går ju ut över mångfalden på viner, som såklart krymper, men det positiva är ju att det ger: 

  • Jämn kvalitet
  • Lättdruckna
  • Stora företag = enhetlighet
  • Sträng hygien, temperaturreglering
  • Spcialiserade jäststammar, ibland ek
  • Blandning av druvor

Nya Zeeland

Det 17:e största vinlandet i världen. Hela sydön är utanför det vinområde som man normalt tycker är passande för temperatur. Påminner om gamla världens vinländer, man är inte lika experimenterande. Man vill inte ha det så superfruktigt utan håller kvar den gamla världen. Kan göra fin kvalitet, har modern utrustning och metoder eftersom det är ett nytt vinland.

Klimat: varmt med små temperaturskillnader. I Marlborough på sydön, som är det viktigaste området, har man skapat en egen stil av ex. krispighet.

Produktionen: ffa Sauvignon Blanc. Även mycket nyodling av Pinot noir. Överhuvudtaget en stor ökande vinproduktion

Sagan om ringen-vinglas... Kanske inte för mig ändå... Bildkälla här
 
 
// Englishthis is my wine school that I've based on my studies of wine at University of Gothenburg last year. For now I've kept it in Swedish, but if you want me to translate it just give me a heads up and I'll do my best. 
 
1 Amanda:

skriven

älskar verkligen dessa vinlektioner! haha är fortfarande helt grön inom området men har liiite mer förståelse för denna dryck.

varje gång jag går till en vinbutik så letar jag alltid efter en Shiraz från Barossa region. Yum!

Svar: Gör du? Hahaha... Känns mest som om jag gör klart dem nu för att jag har börjat och att alla bara scrollar förbi när det är dags för vinskola, men inte du alltså <3 finaste hjärtat. Om du har hängt med från början så är du inte helt grön längre skulle jag vilja påstå! :) Haha, jaså, är det exceptionellt bra? Då ska jag köpa det nästa gång vi går och handlar!
Amina Paracha

Kommentera här: