Sustainable Luxury by Amina - #23. Wine School: Starka viner - SISTA DELEN

#23. Wine School: Starka viner - SISTA DELEN


Glömskan som kommer på en måndag: glömde totalt bort bloggchallenge igår! Återkommer med gårdagens och dagens i ett inlägg lite senare... Men vet i vad som är ännu värre; jag glömde vinskolan. Det är ju bara en ynka liten del kvar och sen är ni färdiga med 7,5 hp i vinkunskap (jag skippar tentan och så går vi direkt på tentafest!).

 
 
 
LEKTION 23
Starka viner

Starka viner är de viner där man tillsatt alkohol (socker), och handlar alltså inte i första hand om hur mycket alkohol det är. Förr fanns gräns för alkoholprocent (>15%), men inte längre.

Ex på starka viner är portvin, sherry, madeira… Som regel har de högre alkoholhalt än vanligt. De är ofta söta, men inte alla, ex:

  • Fino tio pepe: <5 g/l, 15%
  • Recioto: 140 g/l, 14%
  • Amarone: 5 g/l, 16%
  • Sauternes: 100-150 g/l, 13%
  • Tokaji Eszencia: 400 g/l, 2%
  • Moscatel de Setubal: 125 g/l, 17%
  • ·Don PX:  475 g/l, 17%

För att nå upp till alkoholhalt så har dryckerna blivit förstärkta och då blir det starkvin = fortified wines. Vin Doux Naturel (VDN) på franska.

 Lagar

Alkohollagen säger att: ”Vin är en drycks om framställs genom jäsning av druvsaft. Till vin ska även räknas sådant vin som i framställningen har tillsatts sprit framställd av vinprodukter (druvsprit!) och som har en alkoholhalt under 22%.”

 

Starkvin

Starkvin är vin som är framställt med tillsats av sprit (destillerad druvsprit, d.v.s. destillerat vin). Alkoholhalt mellan 15-22% vanligtvis.

Kan vara helt torra, då har vinet alltså jäst ut och sedan tillsätts sprit. Men om man stoppar jäsning genom att hälla i sprit tidigare så blir det ju sötare.

Sötning av vin efter jäsning är i allmänhet ej tillåten. Får heller ej innehålla kryddor.

Var görs det?

Starkvin görs överallt där man gör vin. Ex:

  • Portugal: Portvin, Maderia, Moscatel de Setubal
    - Portvin: tillsätter 77% sprit för att få druvmusten att sluta jäsa när vinet uppnått några procent alkokolhalt. Då finns mycket socker kvar blir det ett sött starkvin.
  • Spanien: Sherry, Montilla, Malaga
  • Italien: Marsala, Vino Santi, Vermouth
  • Frankrike: Vin Doux Naturel – Banyuls, Maury, Muscat de Rivesaltes…
  • Cypern: Commandaria
  • Grekland
  • Sydafrika
  • Australien
  • Argentina

Det finns överallt!

 

 

GRATTIS TILL AVSLUTAD KURS!

Hela kursen finns nu att läsa om och om igen (om ni skulle glömma något) HÄR.

 

Följ mig på Bloglovin' och Instagram

Kommentera här: